Λάθος εκ παραδρομής ή ηθελημένη διαγραφή τής μνήμης;

 

Ακούγεται κάπως περίεργα ένας Δήμος να μην γνωρίζει τις ονομασίες που ο ίδιος έχει δώσει στις πλατείες του, τους δρόμους του, τα κτίριά του, τις παιδικές χαρές του, τα πάρκα του.

Και μπορεί στον προφορικό λόγο να αντιμετωπίζεται κάτι τέτοιο με κάποια επιείκεια, δεν ισχύει όμως το ίδιο όταν πρόκειται για επίσημο έγγραφο. Συγκεκριμένα, σε Δελτίο Τύπου του Δήμου (18.06.2020) για την ανακατασκευή της παιδικής χαράς στα Καμίνια, η πλατεία αναφέρεται ως «Λουξ» και όχι με την από 20ετίας και πλέον ονομασία της, δηλαδή «Πλατεία Ανδρέα Παπανδρέου».

Ειδικά ο κύριος Μώραλης, γιός ενός από τους ιστορικούς συντρόφους του Ανδρέα Παπανδρέου, οφείλει να μην «ξεχνάει» αυτές τις αναφορές. 

Την εκ παραδρομής ή για άλλους λόγους διαγραφή της μνήμης επισήμανε ο Δημοτικός Σύμβουλος με τον «Πειραιάς για όλους» Δημήτρης Γκερλές στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (22.06.2020), ο οποίος αφού υπενθύμισε τους πολύχρονους αγώνες των κατοίκων τη δεκαετία του 1970 για να σταματήσει η λειτουργία των ψυγείων «Λουξ» που ρύπαιναν την περιοχή τους καθώς και τη θετική έκβαση της διεκδίκησης με τη διαμόρφωση του χώρου σε πνεύμονα πρασίνου, πλατείας και παιδικής χαράς, σημείωσε ότι ελπίζει πως η παραποίηση της ονομασίας να μην είναι αποτέλεσμα σκοπιμότητας και ιδεοληψίας αλλά στιγμιαίου λάθους απροσεξίας.

 

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου