ΚΔΑΠ Δήμου Πειραιά: Business as usual στον απόηχο της πανδημίας

Η αναγκαιότητα λειτουργίας Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) στις γειτονιές του Πειραιά δεν χωράει καμιά αμφισβήτηση. Όταν, όμως, μια τέτοια πρωτοβουλία δρομολογείται μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, με αιφνιδιασμούς και ασάφειες, τότε προκαλεί αντιδράσεις. Αυτό συνέβη στην τελευταία τηλε-συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (10-6-2020), όταν εμφανίστηκε ξαφνικά στα προ ημερησίας διάταξης θέματα, η εισήγηση της δημοτικής αρχής να λειτουργήσει από ένα ΚΔΑΠ σε κάθε Δημοτική Κοινότητα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Στις τοποθετήσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι του «Πειραιάς για όλους» επισήμαναν:

 

ΚΔΑΠ Δήμου Πειραιά: Business as usual στον απόηχο της πανδημίας

 

Τη δόξα της κεντρικής κυβέρνησης ζήλεψε ο Δήμος Πειραιά και με πρόσχημα την υγειονομική κρίση αποφάσισε την απευθείας ανάθεση της λειτουργίας των υπό ίδρυση Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) σε ανθρωπιστικό σωματείο(;). Το εν λόγω Σωματείο αναγορεύτηκε από τον Δήμαρχο και την αρμόδια Αντιδήμαρχο σε ειδικό στην παροχή υπηρεσιών απασχόλησης για  τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών τυπικής ανάπτυξης (χωρίς ειδικές ανάγκες).

Όλα τα παραπάνω ετέθησαν εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 10ης Ιουνίου 2020 και η εισήγηση τους απεστάλη στους Συμβούλους μόλις 3 ώρες πριν από την ώρα έναρξης της συνεδρίασης και δεν περιείχε βασικά στοιχεία, όπως το καταστατικό του  Σωματείου.

Το «δόλωμα»: Η παροχή δωρεάν υπηρεσιών στους δημότες

Το πρόσχημα της βεβιασμένης και αδιαφανούς διαδικασίας: Το σύνηθες το τελευταίο τρίμηνο: Η υγειονομική κρίση, το πιεστικό των προθεσμιών και η ανεπάρκεια των διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου να ολοκληρώσουν εγκαίρως και ορθά τις διαδικασίες ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση για την περίοδο 2020-2021

Τα μη ανακοινωθέντα αναμενόμενα κέρδη του ανθρωπιστικού σωματείου από την απευθείας ανάθεση:

 • Εισπράξεις από voucher Περιφέρειας από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής με επαγγελματική ζωή»: ετήσιο voucher ανά ωφελούμενο:1330€ x 150 (σύνολο ωφελούμενων τουλάχιστον) =199.500
 • Ελάχιστο απαιτούμενο προσωπικό (με βάση τη νομοθεσία): 12 part time σε 11μηνη βάση εργαζόμενοι
 • Κατά προσέγγιση μεικτό ετήσιο μισθολογικό κόστος: 100.000€
 • Κέρδη του «ανθρωπιστικού» Σωματείου: 100.000€ ανά έτος

Οι κουτοπονηριές:

 • Το θέμα ανακινήθηκε στο «παραπέντε» της λήξης των προθεσμιών υποβολής αιτήματος χρηματοδότησης (προκηρύσσεται εντός του Ιουνίου) και όχι από την αρχή της θητείας της Αντιδημάρχου, ώστε να υπάρξει ο χρόνος έγκαιρης προετοιμασίας των Δημοτικών Υπηρεσιών ή τουλάχιστον μειοδοτικού διαγωνισμού και όχι fast track ανάθεσης.
  • Η αιτιολόγηση της απευθείας ανάθεσης περιλαμβάνει και το ακαταμάχητο επιχείρημα ότι δεν θα αντληθούν από τον προϋπολογισμό του Δήμου εγγεγραμμένα κονδύλια 10.000€ για την αδειοδότηση των ΚΔΑΠ (που ετησίως θα αποφέρουν έσοδα 199.500€)
  • Το επιχείρημα ότι ο Δήμος δεν διαθέτει το εξειδικευμένο προσωπικό. Ωστόσο, με έσοδα 200.000€ ετησίως που θα αποφέρει η πράξη, θα μπορούσε να το προσλάβει

Η προϊστορία του ανάδοχου Σωματείου: Όλα τα σφάζει–όλα τα μαχαιρώνει: Ω του θαύματος, πρόκειται περί του ιδίου Σωματείου που προ τριμήνου είχε βαπτισθεί πάλι από τον Δήμαρχο και την κυρία Αντιδήμαρχο σε εξειδικευμένο φορέα για τον αυτισμό (δες επιστολή Δημοτικού Συμβούλου Παναγιώτη Βουτυράκου). Σήμερα αναβαπτίζεται σε εξειδικευμένο φορέα παροχής υπηρεσιών δημιουργικής απασχόλησης σε παιδιά τυπικής ανάπτυξης.

Η ταυτότητα των ιδιοκτητών του: Η επιστημονική ιδιότητα της Προέδρου του και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του (μια εκ των οποίων συνεπώνυμη της Προέδρου) είναι αόρατες, δεν κοινοποιήθηκαν στους Συμβούλους, ούτε προκύπτουν από την ιστοσελίδα του φορέα.

Μερικές παραλείψεις στη σύμβαση της απευθείας ανάθεσης:

 • Η απευθείας ανάθεση «αιτιολογείται» από την αναγκαιότητα να αδειοδοτηθούν έγκαιρα τα ΚΔΑΠ ώστε να ενταχθούν στην προγραμματική περίοδο χρηματοδότησης 2020- 2021. Παρόλα αυτά η ανάθεση είναι 3ετής, χωρίς να τίθεται ως προϋπόθεση η έγκαιρη  αδειοδότηση. Με άλλα λόγια ο «ανθρωπιστικός μη κερδοσκοπικός φορέας» θα κερδοφορεί επί τριετία ανεξαρτήτως εάν προλάβει την τρέχουσα χρηματοδότηση. Μπορεί να περιμένει την επαναπροκήρυξη της επόμενης χρονιάς ή να αιτηθεί να κάνει χρήση αδιάθετων υπόλοιπων της τρέχουσας προκήρυξης ακόμα και εάν δεν προλάβει τις προθεσμίες.
 • Δεν απαιτείται παροχή επιπλέον υπηρεσιών για τους Δημότες πέραν των ελάχιστων προβλεπόμενων από τις κανονιστικές προβλέψεις: Εξασφαλίζεται κερδοφορία περίπου 100.000€ ανά έτος στο «ανθρωπιστικό μη κερδοσκοπικό σωματείο» χωρίς υποχρέωση «επανεπένδυσης» μέρους του κέρδους του στην πόλη και τους πολίτες.
 • Αγνοούνται καλές πρακτικές άλλων Δήμων (π.χ Αθήνας): Υπενοικίαση των σχολικών αιθουσών σε «ανθρωπιστικούς» ή «αφιλοκερδείς» φορείς και όχι δωρεάν παραχώρηση τους

Το καλό παράδειγμα: Η παραίνεση του κου Αγραπίδη να μην εκχωρηθούν σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες σε ιδιώτες, πριν εξαντληθούν τα περιθώρια ανάληψης τους από τον Δήμο.

Το λογικώς συνεπαγόμενο: Ανοίγει ο δρόμος στην παραχώρηση και άλλων χρηματοδοτούμενων από την Περιφέρεια δράσεων και δομών σε «ανθρωπιστικά σωματεία»: Ξενώνας κακοποιημένων γυναικών, δομών φιλοξενείας προσφύγων κλπ

Μια ευχή: Ελπίζουμε να μην έπονται απευθείας αναθέσεις έργων με αδιαφανείς κατεπείγουσες διαδικασίες σε άλλες αχαρτογράφητες «ανθρωπιστικές» οργανώσεις για τους άστεγους, τους πρόσφυγες, τους εργαζόμενους στο χώρο της σεξουαλικής ικανοποίησης, τους φυλακισμένους, τους χρήστες ψυχιατρικών υπηρεσιών κ.α, για τους αόρατους δηλαδή  συμπολίτες μας, τις ανάγκες των οποίων ανέδειξε ο «Πειραιάς για Όλους», σε πείσμα της σιωπής των Δημοτικών αρχόντων και της κυβερνητικής ταξικής μεροληψίας. Ελπίζουμε οι κοινωνικές ανάγκες που διογκώνει η κρίση να μην γίνουν αφορμή για Business as usual και «Σκοιλ Ελικικού».

Τα συμπεράσματα: Δικά σας

Και μια προειδοποίηση: Είμαστε εδώ, η επίκληση των αρχών της κοινωνικής επιχειρηματικότητας δεν θα αποτελέσει άλλοθι για μπίζνες, με παράκαμψη της ουσίας της: Διαφάνεια, επιστροφή κερδών στην κοινωνία, βιώσιμη ανάπτυξη.

Last modified onΚυριακή, 14 Ιουνίου 2020 15:18

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου